Sunday, October 11, 2015

#Weekends

Hey.

I don't know. When I have a relationship with anyone, I will try my best to not to do what they don't like. Sebab, aku taknak orang buat benda yang aku tak suka kat aku. That's why. Another thing is, aku taknak hilang orang yang aku sayang. Ingat senang ke nak sayang orang then, tengok orang tu blah? Yes, setiap pertemuan ada perpisahan, setiap yang hidup akan mati, setiap yang patah akan tumbuh berganti, setiap yang hadir pasti akan pergi. That's life. But, I can't just watch it happen without doing my best to prevent it. Sapa tak sayang family?, sapa tak sayang member?, sapa tak sayang cikgu cikgi dia?, sapa tak sayang orang yang selalu ada untuk dia bila dia nak merepek tak tentu hala? Ingat senang nak cope dengan semua orang-2 tu? Tak senang, dan tak senang jugak bagi aku nak lepas macam tu je. Memang, ada orang pernah cakap aku mudah suka orang, well, that refers to aku senang buat kawan maybe. Senang nak sayang orang tahap aku nak lepas pun susah tu tak sangat aku rasa. Dan aku lebih kenal diri sendiri daripada orang lain. Baru tadi kena tazkirah, yang kita kena belajar terima kesalahan orang lain. Mungkin ada hikmah kenapa aku ada kat rumah malam ni, dan bukan kat maktab. Banyak sangat hikmah bila telefon tu melekat kat telinga. Sangat. Tahniah untuk diri sendiri sebab berjaya nampak hikmah-2 yang bertimbun-2 ala-2 assignment dan tugasan-2 harian yang tak pernah-2 siap tu. Tahniah to yourself kc, yay. Sakit tu biasa, sebab orang kalau tak sentap time terima teguran tu bukan orang la bagi aku. Whatever. Aku nak SPM tahun ni, dan aku sangat tak brapa nak kuat nak hadapi benda alah exam besaq yang SPM is not everything but everything starts with SPM nih. I need strength from you, Ya Allah. Hamba ini sangatlha tak reti nak bersyukur dengan apa yang dia ada. Kan?

     Hadap terus kc, it's less than a month to start SPM and less than 2 months to stay there. Takat undang-2 maktab tu apa la sangat. Biasa lha, diri sendiri dah belajaq dalam syari'ah pun tak reti-2 nak paham lagi beza undang-2 manusia dengan syari'at Allah tu macamana? Heh. Senyap dah ah kc, hang nak bebai, hang bebai la sorang-2, jangan kacau orang. Dinding belambak hang nak tumbuk terajang macam biasa pun. Jangan dok buat perangai nak taboh anak orang macam zaman sekolah rendah sangat. Matang sikit. Biaq ah orang nak kacau hidup hang pun, tu benda biasa pasai nama pun manusia. Manusia buat silap, hang pun buat silap. Terima kesalahan masing-2. Pujuk hati sendiri kc, tadak orang len pun nak pujuk hang melainkan diri sendiri. Nak harap orang lain paham hang pun takkan ada yang boleh paham diri sendiri melainkan diri sendiri. Haha, melalut la aku sorang-2 malam ni. Dah pukul satu pun, patut ah dah ngantuk.. Esok kena balik maktab before gemilang starts.. Bengkel Biol-ogy dari pagi sampai petang, yay. Alhamdulillah ada gak bengkel drpd tadak langsung, sebab kalau harap aku study sendiri, memang tak ah kan? Ngok. Belajar elok-2 lha kc wehh, mama dengan abah dok harap kat hang weh. Hang weh, hang. Belajaq la bagi habih sampai degree nuh. Mama nak tengok hang amek sijil tu dah aih even graduasi 22nd Oct ni..,

      Alhamdulillah la, TPNG aku 3.79. Ranking 33/168. Grad nanti alhamdulillah kelas 1st. Cukup la tu, dengan apa yang aku usaha selama ni. Main, makan, tidoq, buat keja main-2, lepak, sambung tidoq. Ngeh, bagus kc. Perbaiki diri sendiri k? Hohohoho.. Pointer trial haritu 3.74 ja, alhamdulillah la lepaih.. Aku dok risau tak lepaih ja sebab my first target was like susah gila tahap aku expect fail addmaths dengan fizik. Lol, addmaths dapat 45, fizik dapat 64. Addmaths-C, Fizik-B. Kira okkayyy la nohh? Nama ja budak mrsm, sains tak tera pun. Tu pun gagah dok tak dok Bio dapat A-. Tekejut gak aku tengok result bio. Agak-2 nak biol tu ada la jugak. Lewls. Hadam result 5A 2A- 2B+ 1C+ 1C hang tuh. Lawa betoi, semua ada. Tapi, kompem-2 aku nak tengok satu jenih huruf ja ataih slip nanti kan? Gila ah, mau nyesai aku hidup 5 tahun kat maktab tuh. HUARGGHHHHHHHHHH. Tak gamak wehhh.

        Isnin ni mock interview. Doakan aku la noh? Pasai aku cuak sat dok buat mereng folio kerjaya buat pasai WeddingGrapher, tapi dalam resume tulih nak pursue Chemical Eng. Sakai en? Lols. Go on je lah, benda dah siap pun. Tunguu nak interview ja~ Usaha bleh lagi en? Lalala. Genait dunia maya, even tak bermaya sangat. Heh. Post ini tak brapa nak umum pun, kalau ada yang nak perasan tu amek lah. Tambah-2 bab undang-2 tu ah. Budak maktab nama pun. Kompem ah post ada kaitan dengan budak maktab en? Tadak pasai aku nak tulih tadak kaitan dengan hidup atau mati pasai memang ada kaitan sebab yang baca post ni kena hidup baru boleh baca pun. Btw, jutaan tahniah kepada budak batch aku yang alhamdulillah terpilih dapat biasiswa khazanah tu. All the best dunia akhirat korang, jangan sesia weh biasiswa payah dapat weh. Genait, assalamualaikum.

#sinahaut_