Friday, January 22, 2016

#kawan

Assalamualaikum warahmatullah.

Bismillah.

     Jumaat lalu, 15th January 2015 malam sabtu. A good friend of mine, he went and left forever. Allahyarham, Affiq Ropiee meninggal akibat kemalangan jalan raya. Aku dapat tahu that pagi sabtu. Ustaz dekat maktab contact aku tanya if theres budak maktab batch aku nama Affiq Ropiee and I was like, bukan lah, dia kawan saya tu, tapi dia SMS Kepala Batas, bukan budak maktab kita, why so? Ada orang kacau ustaz ke? Haha, soalan.

     Ustaz jawab, budak tu meninggal semalam sebab accident and I was like. Tergamam, terdiam, terkelu, kaku. A moment of silence. Serious. I hung up, logged on to my facebook account and there it was. The news. He's gone. Yes, he was a true friend, a good, very good friend.

    What makes me feel so bad was he did contacted me a few days before that, mintak belanja. Aku pun reply, hang yang dah reja, aku pulak nak kena blanja, apakes? Haha. But he urged, in a friendly way of course macam tak kiraaaa nak jugak hang belanja. The conversation ended just after that, and I never would've thought that, that was his last wish from me. Allahu, the pain sure hurts. Aku hanya mampu doa, belanja doa ja kat hang la ni. Sedihnya aku, eventho dah lama tak contact, tetap rasa dekat dengan hang. Lawak-2 hang, keceriaan yang hang bawak dalam hidup orang sekeliling hang, susah weh nak lupa.

    Dulu, masa arwah Khalid pi, aku sedih gak, classmate kan, huhu. Tapi, effect lepas hang tadak aku rasa sedih gila kot. Semoga arwah tenang kat sana. Aku hilang seorang kawan dah, yang dok ada ni jangan la tinggai aku dah. Sakit weh. Tapi kalau dah sampai masa, aku kena redha gak ah. Kalau aku pi esok-esok lagu mana pulak kan? Tenanglah hang, Affiq, kat alam sana. Aku sentiasa ingat untuk doakan hang, insyaAllah. Sampai masa, kita jumpa.

#terimakasih

Assalamualaikum warahmatullah.

    Susah kan nak move on? Hahahah. Sabar je lah kan, kc? Lewls. Senyum. Sakit rasanya dibuat tidak endah tu takkan senang untuk hilang. Takpe. Terima kasih sebab menyedarkan aku betapa banyaknya masa terbuang. Yes, salah aku sendiri.

Terima kasih,
Kerana pernah datang,
Lalu menghilang.
    Terima kasih,
    Kerana pernah ada,
    Lalu tiada.
Terima kasih,
Kerana pernah menghiburkan,
Lalu pergi membiarkan.
    Terima kasih,
    Kerana pernah meninggikan harapan,
    Lalu menjatuhkan.
Terima kasih,
Kerana pernah dekat,
Lalu jauh tiada terikat.
    Terima kasih,
    Kerana pernah peduli,
    Lalu tidak lagi kini.

If, just if, that you're sorry, mane lah tahu kan kalau wujud rasa cemtu eventho kau kan tak selalunya berperasaan sangat hal-2 macam ni kan. Don't be, which aku rasa keyakinan aku sangat tinggi untuk tidak itu, sebab, I am the one who trusted you. My mistakes, not yours. Thanks. Space still vacant. Thanks to you. Hati kau pun dah kosong kan? Tahniah.


   

Friday, January 15, 2016

#why

Assalamualaikum.

     Nothing to tell much. Tadi aku pi jenguk maktab. Hewhew. Semalam tidur rumah ustazah, jumpa maktokkkk! Hewhew. Rindu okeh. Huahua.

     Gais, ai start tak sihat around 4,5 hb haritu, meaning, sebelum g interview. Pastu, melarat pasang surut selsema batuk aku nih sampai harini. Maigadd, dah lama aku tak rasa cemni. Sebab?

    Err, ever heard of demam rindu? Weh benda nih real weh. Aku dah pernah rasa dah sebelum ni. 😭 ohwai. Selalu jadi cemni kalau aku rindu orang, ada prob dgn org yg aku sayang lha. Pastu la ni? Aku taktau lha aku rindu sapa. Aduhh -_- Takkan Encik P kot. Ahdush.

    Dua tiga malam yg lepas, ada skali tu aku mimpi dia. Kenapa kau ada? Kau tu dah la makhluk paling payah aku nak jumpa dalam mimpi. Cett. Kenal almost 4 tahun, ni baru kali ke-3 kau jenguk aku dalam mimpi. Kenapa? Ada benda nak bagitahu? Haihhh. Orang yang aku baru kenal hujung 2015 pun dah 2,3 kantoi masuk mimpi. Aku tacing nih. Lewls.

The space is still there, vacant.

Sunday, January 10, 2016

#Momento2015

Assalamualaikum warahmatullahhhhhhhhh!

Alhamdulillah, masuk sudah tahun baru, maka seperti biasa, harus adanya post new year. Hewhew. Bajet macam ramai sangat pulak yang bace en blog aku. Wakakaka. Gilos.

       Kekangan keadaan sekeliling menyebabkan post ini terpaksa tunggu dan lepak dalam draft buat sementara waktu ye. Hewhew, sadis. Kalau rasa banyak kerja and busy tahap petala, mohon hold dulu hasrat nak baca entry kali nih, sebab ia sangat panjang berjela-2. Ai dah warning awal-2 ye? Jangan menyesal bila start baca. Hahaha. :P

Masih membaca? Okay, risiko anda tanggung sendiri ya? Bismillahirrahmanirrahiimmm.
   
Alkisah maka tersebutlah kisah, perjalanan hidup penuh momento milik Nur Amirah Hanis binti Ahamad, sutradara Yang Maha Esa pada tahun 2015,

Januari, 2015.

      Musim persekolahan start lambat, due to dugaan banjir yang melanda bumi Malaysia ada penghujung 2014. Alhamdulillah, starting dah mula rasa nak nangis. Hahahah, why ye? Eheh, ya lah, ai masuk-2 je maktab, esoknya assembly, terus gi tengok list nama pasal nak tahu aku masuk kelas mana tahun 2015 tu. Haha, masa mula-2 tengok tu takde pape lagi, masuk-2 je kelas yang dah tertulis dek Lauhul Mahfuz, 502 terchenta tersebut, maka pada awalnya aku merasakan sungguh disasternya aku mendapat kelas tersebut untuk didiami selama setahun. Hahaha, sebab dalam kelas tu wujudnya pelbagai lembaga berotak brilliant lagi genius. Sapa je lah aku ni wehh, hewhew. Starting awal tahun dah rasa berat kepala hotak, berat bahu kena tanggung amanah jadi Mentor Wistara, yang aku rasa aku tersangatlah tak layak nak jadi, haha. Nothing much, just maybe banyak terkejut dengan jadual yang pack gegila, almaklumlah tahun SPM 11 subjek menunggu.

Februari, 2015.

     Ahha, bermula Februari lha aku pakai spek baru. Well, spek tu sekarang dah masuk museum spek-2 beta yang sama nasib dengan dia. Btw, spek tu banyak mendatangkan kontroversi ye dikalangan makhluk-2 dekat maktab, ahaha, apakah jadah punca aku pakai spek tangkai kat luar tudung pun nak jadi isu ke woii? Aiyoo gais, esepeseli bebudak lelaki yer yang kalut tak tentu hala ittew, haha. Aku malas nak argue, pasal aku yang pakai, bukan kepala kau, aku yang rabun, bukan kau, yang kau kata buruk tu aku, bukan kau, spek tu tak guna harta kau dunia akhirat pun, bukan kau yang rasa apa yang aku rasa. Lewls, spek pun nak jadi punca nak mengutuk, hai lha. Dah melayu tu melayu jugeks, kang kata kang sentap. Bongok (_ _") Keju ja. Haihh. Pastu bulan dua nih ada minggu aktiviti, yaaaaaaa. Gais gais hadek hadek budak kawad rumah biruuuu hakak rendu nak hajar kaorang kawad yeww. Lulz. Tak menang puns tak mengapa, memori kita bersama-sama penat lelah ittew penting ye gaisss. Hahaha, sampai malam beb. Thorbaik lha Firuz <3

Mac, 2015.

         Yes, bulan ni ada klimaks yang mengganggu emosi aku sampai sekarang kalau di trigger nya. Uhuks, bulan ni jadi tragedi yang sangatttt ler banyak ye. Kes kem dekat Besut, Terengganu yang amat menggugat kesabaran, mencabar keimanan, menggoyah ketabahan aku sebagai Squad Leader puteri MRSM Kepala Batas. Warning, jangan kacau anak-2 buah aku. Mohon bersyukur, benda ni tak dibesarkan oleh pengurusan. Yes. *gelak evil* Well, bulan tiga jugak terjadinya tragedi tak dapat pergi pertandingan yang under IPMA, yang ni punca aku bebai gak. Lol, apa masalah tetiba budak tafsir KB tak boleh pergi punca ramai sangat budak KB take part Minggu Penghayatan Islam IPMA? Sakai. Dah takdak orang nak masuk blah Perak, budak KB jadi mangsa. Oi bukan aku sorang k, budak forum kena, budak marhaban pun kena lha. Demmit.

April, 2015.

          Ehe, bulan ni pun ada tragedi jugeks, tragedi maktab tak dijemput join Pertandingan Memanah Daerah. Lewls, balik pulau dapat, kb tak dapat pi punca surat tak sampai-2. Keju betul. Hahaha, tapi alhamdulillah lha atleast tahun ni ai pegang bow lagi. Lol riak. Astaghfirullahal aziiimmm! Hewhew. Bulan 4 tadak banyak cerita cuma dah start ada mentee and prepare untuk exams segala bagai tu je lah.

Mei, 2015.

          Err, bulan ni gak ah Pak Chaq masuk hospital, kritikal ah time tu, scary weh tengok Pak Chaq dengan wire berselirat merata, dengan oxygen support. Aduh. Pak Chaq sekarang dah okay alhamdulillah just berulang ah dua hari sekali kena dialisis. Huhu, and best part, jumpa Ust Hafizi kat spital. Lol. Mei pun tak banyak cerita, cuma serabut dengan final exam. Hahaha, pastu habis final ada kem Addmaths. Apakejadahnya Addmaths pun mau ada folio. Aku tak puas hati betul lhaaaa bab ni. Hahahaha, lawak pun ada. Sabaq je lha, walaupun kena balik lambat sehari. Hahaha, standard ah Form 5 banyak berkorban cuti demi akademik, kan gais? Hahaha mohon sokong statement saya wahai rakan-2 seangkatan umur ya? Teteteteteeeetttttttttttttttttttttt. Pastu balik cuti Final Sem. Hahahah bahagia rasa. Pastu Paksu bertunang, pastu Emma masuk KUIS. Huaaaaa sedih.

Jun, 2015.

        Hiyarrrghh masuk pertengahan 2015! Ini bermaksud? Ini bermakna? Ya, Ramadhan tiba Ramadhan tiba marhaban yaaaa Ramadhan marhaban yaaa Ramadhan. *hoi, sikit-2 sudah ah* Okay-2 wa stop, hahaha. Alhamdulillah tahun ni puasa kat maktab buat kali terakhir, bukak puasa dengan geng ex-04 buat kali terakhir sebab hari-2 biasa ai bukak posa dengan geng pajel, maka terasa sedikit awkward tapi ai hokeh jer, haha, solat terawikh dengan member-2 kat dewan buat kali pertama dan terakhir, tapi aku tak merasa ah pakai telekung dari aspuri ke dewan ke blok akademik ke DS ke cafe ke koop ke aspuri semula. Lol, pasai aku selalunya solat tak pakai telekung puns. Ai malas nak bawak telekung merata-rata, pastu nanti kalau tertinggal kang kena cari dengan Ust Aidin yang rajin kutip barang orang kalau campak rata-rata. Hahhh, panjang k statement. Lol. Pastu ada sehari tu kena PLBS dengan ketua pentaksir kawasan KB in English beb. Cuak je aku nak kena. Dah lha tahu malam tu jugak, last menet masa selisih dengan sapa tah tukang bagitau. Aiyoo. Pastu bulan ni penuh dengan PLBS, habis kena dengan orang luar, sambung PLBS Quran Sunnah, pastu PLBS Arab. Hahh, hebat kau goreng speaking arab. Lulz. Merepek je lebih. Pastu aku time bulan 6 ni kerap tak sihat, sakit dia melarat-2 lepas demam, batuk, lepas batuk selsema and it continues sampai raya.

Julai, 2015.

        Bulan ni sedih, Ust Syahir dengan Ust Naim pindah :'( Sobs. Nangis macam apa ja aku hari last sebelum balik raya. Huaaaaaaaaaaaaaaaa tacing wehhh ust pindahh :'( Pastu amali berturut-2 untuk trial. Semua best. Yay Raya! Hahahaha, tetiba. Tapi aku raya dengan keampunan Allah, harapnya ah. Bikus ai demam muntah batuk kahak 6 hari tak makan lewls. Anything ai eat, semua keluar tak sampai usus lagi aku rasa baru hujung2 oesophagus. Lulz. Pastu dengan sambutan raya bagai.. Ehe, layan ajelah dah masuk 2nd part of the year yakni sem 2 yang bermula bulan 6 lagi tu. So, mula ah kelas berderet-2 sampai setiap harinya ya? Ahad je kelas pagi. Yaaaaaaaaaaaaaaa.

Ogos, 2015.

           Hiyargh, bulan penuh exam. Yaaaaaaaaahhhh. Bulan ni ada Pra SPMRSM. Muahahahha, dan mereadykan diri untuk SPMRSM. Juga, bulan ni lepas pra trial ada Kem Teraju Kecemerlangan kay uolls. Best gila kem kat Pantai Merdeka, and I am one of the chosen ones yang duduk dalam chalet. Kuikuikui. Geng chalet best-2, dan aku sambung selsema kat kem. Lol. Bilanya yang aku tak sakit demam bagai aku pun tak tahu lha nak. Antibodi malas nii. Cait. Hahahah. And then kan gais, my birthday kaaannn, hari tersebut got Dato' KP datang maktab woo. And then kann, my hadek-2 kadet and Teacher Jannah, Cik Khairul, Cik Intan and Tuan Roslan sekali nyanyi to me the birthday song hokehh. Ai em sooooooo terharu bak hang. Dah lha tahun last kat maktab gais. Tak pernah gais ada orang wish aku reramai gitu gais. Siap dapat duit raya lagi gais Dato' KP bagi haaa, courtesy to Tuan Roslan yang mention nama aku sebagai Photographer serta makhluk paling busy dia pernah jumpa. Alololo Tuan Roslan, I miss you oredi ah. Hahaha dah lha suka kenakan aku, sabor je lah aku kena simbah air mineral masa lepak dengan dia dengan Cik Intan lepas ajar bebudak kawad untuk sambut Dato' KP petang sebelumnya tu. Melawak dengan diorang, pepandai ah kau bawak diri, takat kena simbah air tu benda biasa bohh, ada lagi teruk dan pelik dan merapu. Ahahaha sweet memos. <3 Minggu xtvt sem 2, seperti biasa Form 5 and Form 3 tak terlibat. Mood study sampai lebam. Hahaha.

September, 2015.

         Trial starts in august, and sambung masuk bulan sembilan. Well, something big was reported to be happen in this very month. Jugak merupakan aku jadi tak brapa nak betul, peh. Sebab orang lain, kau yang serabut, pehal? Hahaha, pernah dengar phrase, "sorang buat, semua kena" ? Haaaaa, aku kalut pikiaq pasal tu k. Buat benda tak pikiaq jauh, orang lain pun merasa ah kans akibat nyer kans. Hahaha, fasobrun jameel. Benda dah setel, and aku pun dah rasa boleh wrap all over my head kot. Aiyoo, nasib baik ah result trial alhamdulillah elok ja. Kalau merudum, aku tau ah punca apadia. Bukan satu ya benda jadi, aku kira-2 ada ah tiga benda jadi. Tolak satu benda, yang lagi dua tu betul-2 buat aku kecewa, frust atas persahabatan. Dua-2 kawan laki. Aku dah lha senang kamceng dengan laki lagi drpd pompuan, jadi kat bestfriend pulak. Aduh, sakitnya hati ai. Why lha nak buat prangai hujung-2 tahun nih. (_ _") Aku nak relaks pun tak boleh k. Aiyo.

Oktober, 2015.

          Tragedi oktober? Nahh, okay sikit bulan ni. Hewhew. Hari-2 terakhir aku sebelum amek SPM bulan seblas. Wew, dan well, hari2 terakhir haruslah kita penuhi dengan jamuan demi jamuan. Hahahaha. Banyak gak benda event bulan nih, dengan segala Mock Interview, pastu ada Graduasi 2015, pastu ada Hi Tea Form 5, pastu ada Majlis Penutup YPM, pastu ada lah bagai-2 lagi en. Pastu jamuan dengan Ustaz Muslim, ust skolah irsyad yang ajaq kelas aku arab hari jumaat malam sabtu. Ust ni ohsem wehhhhh, pakej hensem. Haha, aiseh, bukan ai sorang k cakap, budak perempuan 502 semua cayaq k. Oi kc, lagha. *astaghfirullah* *gelakevil* Alhamdulillah lha grad aku lepas kelas pertama, cuak hokeh, result trial cukup makan. Hewhew.

November, 2015.

         Takmau cerita banyak, bulan ni bulan mengambang. Ahahahaha, gurau. Bulan ni SPM gais. Tapi, minggu first SPM lagi dah ada orang kacau hati perasaan ai. Huhuhu, sape lah ai, takpe ai sedar. Lulz, poyo ah kc.

Disember, 2015.

          Paksu kawen yawww, dapat maksu kay uollsss. Hahaha <3

          Bulan tragedi, tapi lepas tu, ai jumpa kebahagiaan sementara dekat dunia nih, alhamdulillah sangat. This month, I confronted the most devastating day, haha. Afiqah Hanani cakap, "kenapa tak cakap, "kau akan menyesal satu hari nanti!" kat dia," katanya. Lol, malas ah. Dia nak menyesal ke tak ke dia punya pasal. Dan kalau aku cakap pulak, nanti dia tak menyesal pun, aku yang malu. Lol. Aku frust, aku nangis, aku kecewa sampai bengkak-2 mata, seharian tak tidur, pastu malam tu nangis lagi. Tidur lewat pulak malam tu, paginya jumpa ustazah kesayangan yang bakal bergelar Puan pada 24th Dec. Ya allah, aku bersyukur pergi berkampung dekat rumah ustazah. Jumpa lagi ramai manusia yang tahu erti menghargai, tahu erti appreciation yang selama ini aku cari tapi tak jumpa-2. Aiceh, mana nak jumpa, dah kau pegi cari dekat orang dan tempat yang salah. Bongok je kau ye kc. Hahaha. Alhamdulillah, aku berkenalan dengan student-2 ustazah from Muadzam. Jumpa Kak Nurul dulu masa beliau ikut ustazah mai JEMPUT ai kat rumah. Aku ingat student, padahai Cikgu rupanya. Ampunkan saya Kak Nurul, tapi takpe lah, Kak Nurul memang comel macam student pun. Ahaks.

           Terima kasih, Amin Ariff, Khairul Azmi Mohd Nordin, Mohd Syazwan Khalid, Durratul Izzah. Depa ni lha so called Geng Purple. Just aku tak jumpa lagi dua orang katanya, Meor dengan Gai? Sebab depa tak mai kenduri ustazah, so tak kenal. Hahah. Duduk dengan family ustazah memang tak tipu ah, zouk islamik tu mencurah-2. Rindu maktok. :3 Heheheh, maktok ohsem gais. <3 Sayang maktok. <3 Adik beradik serta anak-2 buah ustazah yang happy go lucky ja semua. Ai jatuh chenta jatuh sayang kat sana. Uish, over ye kau kc. Well, alhamdulillah, semua ni berlaku setelah aku decide untuk berlapang dada dan terima seadanya lepas dikecewakan. Sakit, tak tipu sakit hati tu, haaa ngilu wa cakap lu. Salah tempat kau curah perhatian, curah rasa sayang, curah rasa prihatin kau dekat orang yang salah. End up, dia tak langsung menghargai, kan? Menyesal gais, menyesal sebab buang masa. Maka, bersabarlah kc. Allah temukan kau dengan manusia-2 yang membantu kau bangun semula. Yay. Syazwan siap kata, "aku macam nak hayon penumbok je kat dia masa kau cerita pasal dia, yelah, cakap macam tu dekat perempuan," kata beliau. Lek Syazwan, aku okay je sekarang. Hahah, rindu nak jumpa korang semua. Semoga planning kita bulan tiga nih jadi ye gais? Aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!


Doakan saya masuk kolej secepat mungkin. Doakan saya berjaya lulus interview. Aminnn!

Bak kata team mate interview aku sorang tu, "Kau decaying, rotting je lah kat rumah sebab tak kerja?" Amboi kau ayat, ahhahaha. Lol. K dah, aku just nak cakap, perjalanan hidup semua orang tak sama, kalau jumpa yang sama or agak-2 nak sama tu pun, semua Allah dah tentukan. Maka, have fun, jangan hadkan kasih sayang kau untuk seorang. Sebab chances are, dia takkan hargai. Ceh, mula pukul rata nampak? Chances are, tapi once in a blue moon boleh jadi ja diberi penghargaan ittew. Ohkey? Haha. Kboi uolls, semoga bahagia dan berjaya dunia akhirat. Trimas sudi baca perjalanan hidup aku tahun lepas. Doakan ai jugak ye? :3