Sunday, March 20, 2016

#karnivalpendidikanMARA2016

Assalamualaikum.

Haiyah! Peh, rabak mata aku harini. Why? Okay, begini alkisah hikayatnya.

     Bayangkan kau tidur around lepas subuh, then kau jaga pukul 9 lebih and setel hand over some things, pastu kau sambung tidur sampai pukul 10.45 and bangun siap-siap pergi SCM sebab janji dengan members at 1100hrs plus minus jumpa kat sana.

     Sleeping less than 5 hours then you go to #karnivalpendidikanMARA2016 for the 2nd time sebab kemarin dah pergi tapi dengan Mama and Abah pastu rasa macam tak happening sangat kemarin pun surrounding pun kelam semacam so harini pergi lagi sekali dengan another 8 girls kesayangan uhuk uhuk. Pehhh, boleh bayangkan kot betapa aku struggle untuk tidak menampakkan wajah sleepy rabak tak cukup tidur aku tu masa spend time dengan kesayangan-kesayangan saya semua tadi. Hahaha

     Tahu apa aku buat? Benda biasa, aku mula buat bising dan tiada istilah quiet and listen without interupting in a proper way langsung. 1st thing aku buat was greet Selamat Datang kuat2 and welcomed myself and the others dekat pintu depan Sunway Carnival Convention Centre gaya aku greet customers masuk kedai masa kerja kat Oldtown dulu *ceh, macam dah lama sgt ja brenti keja padahal baru seminggu* Dah la tengah makan waffles sebab tak sempat breakfast pastu lapar macam apa ja tak senonoh sungguh lahai kc. Hahahaha bongok.

       Pastu memang aku cakap banyak gila, well, better lah aku tanya macam-macam sebab aku bukannya tanya benda tadak kaitan macam tiba-tiba aku tanya kenapa langit itu biru dan rumput itu hijau punya soalan bagai kan. Memang aku tanya la course ni study apa, accomodation, fees, financial supports, future carrier yang berkaitan semua tu memang aku rasa macam aku lah manusia paling tak berhenti cakap kat situ entahlah kalau perasan sorang2 padahal takpun tu aku taktahu la kan. Kah!

     Pastu tadi macam booth2 semua hidup tak kelam macam kemarin pun peh nasib baik pergi lagi sekali. Memang harini aku apply ja mana aku rasa bleh apply, huhuhu. Rezeki masing-masing kan? Memang aku banyak aim asasi kalau boleh, aku nak habis study cepat nak kerja nak support family tu ja aim paling clear yang aku ada sekarang. Ahuhuhu. Whatever uni or college or institute I wouldn't care much kot rasanya as long as I can pursue my studies. Hm.

       So sad rn. Why? Takdelah, hm. Tadi, after pergi edufair tu me and the girls lagi 5 orang watched Kung Fu Panda 3. At first katanya nak tengok Boboiboy The Movie pastu tak jadi sebab seat penuh tinggal seat depan pastu seat kosong yg tinggal pun berselerak so tak best then they decided to watch KFP 3 and diorang tak tahu aku dah tengok dah pun ekceli haritu. Hahaha, but sokay, sebab masa tengok haritu pun aku tak fokus sangat. *ahem* K, so what caused hati galau sasau angau pulak dah ni? Pasal seat and hall. Hm, sebab aku tak ada masa diorang beli tiket. Masuk ja hall, tengok2 seat, then I remembered something.

     Immediately I took out my wallet and there it is. The ticket from the movie Deadpool last February. I am sitting at the same seat, in the same hall. ... ... ...

Rasa nak menangis tah kenapa tak tahu kbye.

Friday, March 4, 2016

#resultspm2015

I just hoped that you're there when I wanted to rant about today. My results're fine, alhamdulillah. But so many other things happen that I wanna tell you, I wanna share 'em with you. But then, I forgot. Yep. I'd forgotten that you have your responsibilities to fulfil. Other things to take care of. You have your explainations. My bad. And I'm broken into pieces like hell bcs of myself. Don't make today as another bad mark? Na. It already had left bad markS. Yay for me. Tired of crying. Thanks for caring. I won't bother asking you anything anymore after this. Maybe I'll just send some goodnight wishes. Thanks. I can't be fine, you know? 3rd of March left scars. A lot.

Wednesday, March 2, 2016

#kerja

Mula dengan kerja, aku mula nampak realiti dunia luar maktab macam mana. MasyaAllah, scary. Selama ni aku duduk dalam maktab, makanya, alhamdulillah la tidak ada yang extreme melampau-lampau.

Tapi, aku tak cakap yang kat luar maktab ni extreme melampau semuanya ye, pls. Cuma kini, sedikit je lah aku tau memang sikit sangat pasal dunia luar. Sungguh, kau duduk dalam dunia maktab, kau belum kenal dunia luar. Prepare je lah diri sendiri tu. Aku yang baru jumpak baru kena baru nampak baru rasa SIKIT pun dah macam, "Huaaaa, takutnyaaaaaa apa semua ni nak balik hua," tu. 
                                        
Tapi, kalau aku stop, aku lari, aku blah, aku menyorok, sampai bila aku nak buat macam tu, kan? Tak dinafikan, ramai lagi makhluk dari alam maktab yg belum dengan dunia luar. Serius guys, cuba intai dunia luar. Aku sayang kawan-kawan aku, thats why aku cakap macam ni. 

Paling penting, nak kuatkan pegangan agama tu, amatlah menggugat kesabaran kalau manusia macam aku yang mudah terpengaruh nih ha. Memang merasa la macam mana nak bawak diri, macam mana nak selesaikan problem, macam mana nak handle kesalahan diri sendiri, kesalahan orang lain kadang kadang, macam mana nak hidup, even pengalaman aku kerja baru mencecah seminggu. Ya, aku tahu, aku sedikit culture shock dengan dunia luar. Bukan semua orang jahat, bukan semua orang pun baik jugak. Huhu. Tapi, aku sedaya upaya nak kuatkan diri untuk hadapi dunia sekarang ni. 

Ayat "Lepas ni dah tak ada yang nak kejan suruh solat, suruh mengaji suruh itu suruh ini bab agama bab akidah bab jaga ikhtilat semua," tu aku dah mula rasa. Ni baru sikit wehhh (_ _") Tah nanti masuk uni ke masuk kolej mana-mana lagi lha macam-macam jenis aku jumpa. MasyaAllah, takutnya. And yes, I need strength from close families and friends. Serious. Bantu aku andai aku tersesat andai aku menyimpang andai aku menongkah arus hakiki. Aku takut. Doakan aku.

Tuesday, March 1, 2016

#oneday

Assalamualaikum.

     I pray,
That one day,
You will give your heart to someone,
That will hold it tight and never let it go.
That one day,
The battle is over,
And you have won.
That one day,
You finally realise that someone,
Who tried the best to make you know,
How much you're important in her life.