Sunday, December 29, 2013

#Murobbi

Assalamualaikum ..

      AllahuRabbi . Selalunya , aku memang tak akan bawak cam aku kalau pegi wedding dekat-2 rumah aku ni .. But then , kemarin aku menyesal tahap giga . Whyyy ? Entah .

         Warghhh , apa aku merepek ni ? (_ _")

 Takde lah , just nak update . Semalam makan semeja dengan ustaz aku . Well , guru yang mengajar aku mengaji after Arwah Opah meninggal . Cuz , aku terus stop mengaji after that . Lepas bertahun jugak la baru aku start balik . Dengan ustaz aku tu . I called him "Tokwan" . Alang-2 aku memang takdak tokwan dah , huhu . Orang kmpung aku jugak , rumah depan surau .

Bukan Quran aku .
      Permulaan aku boleh pi mengaji kat beliau , punca aku tengok rancangan apa ntah kat TV1 masa tu , petang . Ada macam kelas ngaji la jugak , and tetiba aku rasa tringin nak ngaji balik . Time tu aku umur brapa , aku tak ingat . Yang aku pasti , aku khatam Darjah 6 . Hewhew .

       Why lambat sangat ? Okeh , aku adalah antara student yang paling BALOQ nak pi ngaji . Okay , zaman budak-2 . Rasa teramatlah sakaii nya aku zaman tuu . Rumah tadakk la jauh mana ngn surau . Kadang-2 naik beskal , kadang-2 jalan kaki . Ikut mood . Kadang-2 , bantai tidoq sampai buat-2 tidoq . Why ? Takmau pi ngaji .

     Aiyooo , boleh buat woah duluu . Tapi , tu dulu punya ceritaa la brader . Hahahha , saja lha mengimbau kenangan . He taught me well though . He did , and it is still in my mind when the moment he said this ,

"Boleh dah kalau nak ajaq orang lain mengaji . Boleh sangat dah ."

     And , I was like , " Ha ha ha **Tokwanbuatlawaktakjadi " Dalam hati je lha . Kuikuikui , giler kau nak cakap depan-2 . Time tu , baru habis event aku khatam quran . And now , aku rasa the real feeling I should had  felt by that time . If I was thinking far enough . Haha .

       Meeting him yesterday , made me termengimbau kenangan zaman-2 mengaji kat surau . Aku igt lagi , aku penah ponteng sebulan . And when aku start pegi balik lepas kena paksa pergi tanpa ditemani sesiapa , aku sampai je , bukak beg , keluarkan rehal ngn quran , duduk ikut giliran . Belum sampai turn aku , dah kena sound ,

"Awat hang mai ? Ingat hang tak mau mai terus dah ? "

Hmm?
   I made my innocnet face , and it ends there . Hahaha , nothing happen . Tokwan garang , tapi dengan aku , lain sikit . Entah ? Aku pegi , baca , balik . That's what happen hari-2 . Ada lha certain times , kena tahan sebab baca tak lancar , but it's too little to remember . Ceyyy , bajet baca lancaq slalu baq hang ! (>_<)

    Wakakaka , good times before . Totally , haha . And , what was special yesterday , beliau ada nasihat aku , bagi petua sikit berkaitan hidup seorang hamlatul Quran nihh . Hehehhh , terasa bangga sebab abah aku ushar semacam ja . Jeles la tu . Kuikuikui . But something sheram , semua pesanan beliau kat aku , HEADSHOT .

Bangggg ! **huhu
    Whatever it is , beliau orang yang 2nd mengajar aku Al-Quran , dan dengan izin Allah , apa yang beliau ajar , aku guna sampai sekarang . Just aku still tak boleh buat satu benda yang beliau buat . Satu benda tu ja aku tringin nak buat , baca quran , and that quran is terbalik .

    How ? Aku duduk mengadap Tokwan , and aku baca quran . He reads the same quran infront of him . Hewhew , prac makes perfect mungkin . Nanti-2 lah aku teraiii . Lalala , oh something . I don't remember his real name . Wak Dahlan something , huhu . Most of all , sumpah rindu nak ngaji ngn beliau cam deduluu . Haha , teringin nak kena "Cikedis" yang tak pernah dapat tu . Wakakakka .

Dis is my Tokwan .
       Oh , at the same time , Dato' Ariff Shah Omar Shah was there . Yup , the same table . Kenal ngn Tokwan setahu aku , entahlah . Tak penting bagi aku . Hewhew .  
      

Sunday, December 8, 2013

#Ikatan

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh !

   Jyeaahhh , I'm back ! Hermm .. Just wanna talk 'bout an event happened today .. An engagement .. A daughter of my mother's friend . BestFriend actually .. Well , she's only 18 years old ! Yeah , tahun lepas baru habis SPM .. Kakak pon belum lagii .. Wuuu ...

     Haha , I was a bit awkward at first.. Ye lah , lama-2 skali jumpa , dia yang tegur aku dulu masa mula-2 sampai tuu .. Ahaha , masa tu baru nak makan nasik .. Tiba-2 je rase ade orang sentuh bahu dari belakang .. Hewhew , nasib baik tak terkejut woo >.< Hehehhh ..

     Sekali wa terkejut woo .. Hahah , jari da berinai bagaii :D Lawoo :D Hewhew .. Takpelah , then aku makan dulu .. Dia ajak aku naik kat rumah dia .. Nak amik gmbaq sikit .. Alang-2 aku bawak cam aku en .. Hewhew .. Habis makan , aku pun naik ah .. Wuu , setting bilik .. Cadar kaler pink ! :3 Wakaka , baju dia purple .. Cantek laa walaupun simple :D Suka suka suka !

    Hehehh , aku semangat lebih plak . Bukan aku yang nak tunang pon .. Wakaka .. Ntahape hape en .. >.< Oookay .. Back to da story .. Memulakan aktiviti sebagai fotografer tak bertauliah .. Aku bukan pro pon .. Sebab terasa ngn gmbaq ni >>

Photo
Sakainya . (_ _") Herhh..
     Hewhew , kesian kat aku .. Terasa terok tauu .. Samakah aku dengan encik monyet di atas ? Hadoii . Sedih wal sadis .. Kan ? Huhuhuhuh .. So , aku pon amek jer lah gmba beliau .. Dengan berbekal kan effect sedia ada dalam dslr milikku .. Herm , boleh-2 laa .. Nnti dia kawen , dia jemput aku ambil gmbaq lagi tauu .. Hahaaa , terharu okayy !

      And tadi , masa dok tunggu beliau touch up sikit-2 kan , haha . Okay , nak gelak sat .. Hahah , ok ok . Sikit-2 cukup .. Banyak gelak , nanti hati gelap tauu uolls :D Ingat tuu , gelak biaq pada-2 :P Hermm , apa yang aku gelak tiba-2 ni ? Ehhem , cenggini .. Masa dok tunggu beliau touch up sikit tuu , nak kata macam bestfriend dia la , pengapit dia maybe .. Hewhew , called me "Kakak" . Mannn , I was like , "Whattaaa .. ?? " Haha , tua sangat kah akuu ? Hari tu dah kena masa kat klinik , masa tolong niaga pasar malam . Tapi yang paling terok masa kat klinik ahh ..

      Yolahh , ade ke patot aku dikatekan anak kepada Tok aku ? Wehh , cucu laa .. Huaa , sedey woo macam nii .. Yang kawan dia tu sorang lagi umo 20 pon pgil aku kak . Bila aku ngadu kat Mama , then she said this " Bangga la sikit , orang pgil kak , so hang tak kena bulii . " Haaa , ya lah sngat .. Tapi , kalau btol bagos jgak en ? >.< Wakakakaka .. Aminnn , ada hikmah insyaAllah .

Photo: Hewhew :3
Congrats Diela :)
Photo: Fokus kat cencen beliau ea ? Hewhew :D
Both were taken by mee ;) Haaa , cewi dak ? Bwek , aku punya pasai lhaa :P Haha ~
      Haha , okaylah sikit-2 , nak letak gmbaq budak hat btunang dah tuu . Okay , bukan budakk :P Beliau :P Hahhaha , ok ok ok . Esok aku nak balik maktab , pi lepaih rindu .. Jadi helpers interview budak-2 ua f1 tahun depan .. Moga dipermudahkan segala urusan tahun ni insyaAllah , doakan aku ea readers terchenta semuaa <3 Hewhew .

Assalamualaikum !